Ta strona używa ciasteczek, dowiedz się więcejOK
"Cienie Imperium" już niebawem w kinach
2019-06-28
NEW

"Cienie Imperium" to pełnometrażowy debiut dokumentalny Karola Starnawskiego, asystenta reżysera Jana P. Matuszyńskiego przy filmie „Ostatnia rodzina”. Film inspirowany jest książką Tomasza Grzywaczewskiego „Granice marzeń” i opowiada skomplikowaną historię państw postsowieckich oraz ich mieszkańców. Film został objęty patronatem NEW. W kinach już od 26 lipca 2019.

 

Czy można żyć w cieniu imperium? To pytanie, które niczym bumerang powraca w każdej z trzech przedstawionych w filmie historii. Choć ich bohaterów dzielą setki kilometrów, narodowość oraz wiek, łączy zbliżone, oparte na strachu doświadczenie, ale też nadzieja na spokojne i lepsze życie.

 

 

Pomimo że Związek Sowiecki zniknął z map trzydzieści lat temu, Aleksiej z Górskiego Karabachu, Timur z Ukrainy oraz Aleksander z Gruzji wciąż żyją w niepewności, każdego dnia stawiając czoła tytułowym cieniom „imperium”. Opowieści bohaterów pokazują skomplikowaną historię państw postsowieckich oraz ich mieszkańców, którzy wbrew wielkiej polityce starają się odwrócić swój los i podążać za marzeniami o życiu w pokoju.

 

 

W swoim pełnometrażowym debiucie dokumentalnym Karol Starnawski kieruje kamerę na ludzi uwikłanych w zapomniane już konflikty graniczne powstałe na skutek rozpadu ZSRR. To też gorzki obraz imperialnych zakusów dzisiejszej Rosji, zmierzającej do całkowitego uzależnienia od siebie sąsiadów, a co za tym idzie, utrzymania dawnej strefy wpływów.

Dokument inspirowany jest książką Tomasza Grzywaczewskiego „Granice marzeń” opowiadającej historie mieszkańców postsowieckich państw nieuznawanych, którzy od blisko trzydziestu lat padają ofiarą wielkiej mocarstwowej polityki. Tomasz Grzywaczewski jest również pomysłodawcą oraz współscenarzystą filmu.

Wyjeżdżając do Górskiego Karabachu w 2015 roku, autor nie przypuszczał, że już w rok później dojdzie tam do niespotykanej od dwóch dekad eskalacji konfliktu. Będąc zimą 2015 roku na froncie pod Donieckiem, nie podejrzewał, że obserwuje pierwszy akt długotrwałej uśpionej wojny. Widział natomiast, jak w cieniu nieustających konfliktów toczy się codzienne życie.

Książka oraz film to osobiste historie tych, którzy ćwierć wieku po upadku sowieckiego imperium marzą o normalności, o posiadaniu paszportów, które pozwolą im swobodnie podróżować, o walucie, która ma jakąś wartość, i o reprezentacjach startujących w mistrzostwach i igrzyskach na takich samych prawach jak inni – pod własnymi barwami. A przede wszystkim marzą o pokoju.

 

 

Karol Starnawski – reżyser i scenarzysta. Urodził się w 1990 roku w Gdyni. Absolwent reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Autor kilkunastu krótkometrażowych filmów dokumentalnych oraz fabularnych, m.in. „Drogi Karolu…”, „Kawaler” oraz „Przedziały”. Laureat nagród na festiwalach filmowych. Był asystentem reżysera w świetnie przyjętym filmie „Ostatnia rodzina” w reżyserii Jana P. Matuszyńskiego. Film „Cienie imperium” jest jego pełnometrażowym debiutem dokumentalnym.

Filmografia:
2018 Cienie imperium (dok.)
2017 Przedziały (kr.m., dok.)
2015 Szczeniak (kr.m.)
2012 Kawaler (kr.m.)
2012 Radość (kr.m.)
2011 Karol (kr.m.)
2011 Lepiej być nie może (kr.m.)
2011 Łódź od świtu do zmierzchu (kr.m.)
2011 Równość, różność, demokracja (kr.m.)
2010 Drogi Karolu… (kr.m.)
2010 Ostatnia lekcja (kr.m.)
2010 Strych (kr.m.)

 

Zwiastun filmu dostępny jest na stronie.


Powrót
Najnowsze

Nadchodząca agonia systemu? Przedterminowe wybory parlamentarne na Ukrainie

17.07.2019
Marek Bogdan Kozubel
Czytaj dalej

Zwykły człowiek vs Rosja

16.07.2019
Tomasz Grzywaczewski Krzysztof Popek
Czytaj dalej

Zrzutka na Seferisa

16.07.2019
NEW
Czytaj dalej

Wilno: Spotkanie wokół obławy augustowskiej 1945

14.07.2019
NEW
Czytaj dalej

Baśnie z tysiąca i jednego protestu. Gruzińska kronika wydarzeń

11.07.2019
Daria Szlezyngier
Czytaj dalej

Wojna nie przynosi ani zwycięstwa, ani przegranej

10.07.2019
Tomasz Filipiak
Czytaj dalej

copyrights © 2010-2017 by Kolegium Europy Wschodniej im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego we Wrocławiu